Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Intellectuele eigendomsrechten

Intellectuele eigendomsrechten

Merkenrecht advocaat

Wilt u uw merk of logo beschermen? Heeft u te maken met een ander die overeenstemmende handelsnaam voert? Wordt uw product nagemaakt? Beschuldigt iemand u van inbreuk op zijn merkenrecht, handelsnaamrecht of auteursrecht? Dit zijn allemaal vragen over intellectuele eigendomsrechten.
Intellectuele eigendomsrecht is een verzamelnaam voor de rechten op intellectuele prestaties zoals uitvindingen, boeken, muziek, foto’s, merken, software of de naam van uw onderneming. De bekendste Intellectuele eigendomsrechten zijn het merkenrecht, het auteursrecht, het octrooirecht en het handelsnaamrecht.
Intellectuele eigendomsrechten zijn zeer waardevol. Uw onderneming onderscheidt zich door prestaties, naamsbekendheid en reputatie. Er is geld en tijd geïnvesteerd om dit op te bouwen en u wilt niet dat anderen hiermee aan de haal gaan. Dat kunt u voorkomen door uw creaties met intellectuele eigendomsrechten te beschermen.

Bescherming door een intellectueel eigendomsrecht

Intellectuele eigendomsrechten beschermen de geestelijke prestatie en niet het stoffelijke object waarin deze geestelijke prestatie vorm heeft gekregen. Het gaat dus bijvoorbeeld niet om het boek als ding maar om de inhoud van het boek. De geestelijke prestatie moet echter wel altijd zichtbaar zijn. Een idee is daarom niet of nauwelijks juridisch te beschermen tenzij dit voldoende is uitgewerkt in bijvoorbeeld een concept of een ontwerp.
Met een Intellectuele eigendomsrecht heeft u het alleenrecht op uw creatie en daarmee mag deze niet gebruikt worden zonder uw toestemming. Dit brengt met zich mee dat u dit recht kunt exploiteren, bijvoorbeeld in de vorm van een licentie. Met een licentie geeft u een ander toestemming om tegen een vergoeding gebruik te maken uw creatie gedurende een zekere tijd, waarbij de wijze van gebruik nader is omschreven.
De manier waarop u een intellectueel eigendomsrecht kunt verkrijgen en beschermen, is afhankelijk van de regels die gelden voor het betreffende recht. Een merkenrecht wordt bijvoorbeeld slechts verkregen door een merkregistratie in tegenstelling tot het recht op een handelsnaam dat ontstaat door het gebruik. Daarnaast kan in sommige gevallen eenzelfde creatie op diverse manieren beschermd worden door een combinatie van intellectuele eigendomsrechten. Wij kunnen u hierin adviseren zodat uw rechten optimale beschermd zijn.

Inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht

Maakt een ander gebruik van een merk, logo handelsnaam dat sterk op dat van u lijkt? Heeft iemand anders een product van u nagemaakt of een tekst gekopieerd? Of wordt u zelf beschuldigd van inbreuk op een recht? In deze gevallen kan een rechterlijke procedure gevoerd worden om de inbreuk te beëindigende of schadevergoeding te eisen. Of de rechter dit toewijst, is niet altijd te voorspellen en vaak zeer casuïstisch van aard. Daarnaast kunnen de proceskosten in IE-zaken zeer hoog oplopen. Het kan daarom verstandiger zijn om een procedure te voorkomen. Wij kunnen u hierin bijstaan en adviseren waarbij we met u de obstakels en mogelijkheden bekijken en zoeken naar de beste oplossing.

Vrijblijvend advies van een advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom?

Heeft u vragen over het vestigen van eigendomsrechten of het beschermen c.q. bewaken van uw rechten neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van de ervaren advocaten van RechtNet Advocaten. Zij staan u gratis te woord. Bel 073-615 43 11 of vul bijgaand webformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten